Rezervno napajanje peći ili pumpe za sistem grejanja u slučaju nestanka struje!

Rezervno napajanje peći ili pumpe za sistem grejanja u slučaju nestanka struje!

Rezervno napajanje peći ili pumpe sistema grejanja u slučaju nestanka struje!

Dugotrajni rezervni sistemi napajanja najčešće se koriste u rezervnom napajanju peći ili. pumpe za sistem grejanja, a koriste se i za napajanje sigurnosnih sistema, solarno grejanje vode, alarmni sistemi, video sistemi, računari, serveri, sistemi za praćenje dolaska, automatska garažna vrata, električne brave itd.

Rezervni sistem napajanja sastoji se od UPS uređaja i baterije koja je instalirana izvan uređaja. Zbog ovoga je željena autonomija sistema odn. vreme rada u skladu sa zahtevima kupca. Povezivanje sistema je vrlo jednostavno, a cena je jeftinija od jedinice pretvarača. Sistemi dugotrajnog rezervnog napajanja najčešće se koriste u rezervnom napajanju peći ili. pumpe za sistem grejanja, a koriste se i za napajanje sigurnosnih sistema, solarno grejanje vode, alarmni sistemi, video sistemi, računari, serveri, sistemi za praćenje dolaska, automatska garažna vrata, električne brave itd.

Ne smemo zaboraviti ni na ekološku stranu: električni generatori su bučni, pored toga koriste fosilna goriva, koja povećavaju količinu CO2 u vazduhu tokom sagorevanja, a trovanje ugljen-monoksidom je uobičajeno ako je jedinica instalirana bez odgovarajuće ventilacije. Snabdevanje električnom energijom takođe je mnogo jeftinija alternativa upotrebi fosilnih goriva.

Uređaj se sastoji od čistog sinusnog pretvarača, punjača i elektronike koji osiguravaju da se baterija uključi u slučaju nestanka struje. Uređaj ima jedan udarni izlaz za napajanje potrošača na zadnjoj strani uređaja.

Glavna prednost ponuđenih PSU-500, PSU-1000 i PSU-1500 je ta što ima ugrađeni čisti sinusni pretvarač, a baterija je instalirana pored uređaja. Kapacitet baterije određuje se prema željenom vremenu rada rezervnog napajanja. Klasični UPS uređaji ovog opsega cena mogu pružiti samo kratko vreme rada, jer imaju premalo struje punjenja i premalo prostora za smeštaj većih baterija.

U uređaj je ugrađen LCD ekran na kojem možemo pratiti rad sistema i stanje napunjenosti baterije.

Dostupni su rezervni sistemi napajanja od 300 W, 600 W i 900 W. Rezervno napajanje od 300 W zasniva se na 12V bateriji, a snažniji modeli zahtevaju napon od 24V. Prilikom izbora rezervnog sistema napajanja, posebnu pažnju treba obratiti na snagu potrošača. Ukupna snaga uređaja koje će napajati sistem napajanja PSU mora biti manja od snage sistema PSU.

Koji je kapacitet baterije potreban za rezervno napajanje?

Kapacitet baterije pre svega zavisi od snage potrošača električne energije, kome želimo da obezbedimo nesmetan rad čak i u slučaju nestanka struje. Takođe je važno koliko sati želimo da obezbedimo rad.

Primer proračuna kapaciteta baterije: potrošaču želimo da pružimo snagu od 100W sa autonomijom rada od 12 sati. Stoga će potrošnja biti: 100W k 12h = 1200Vh. Ako ćemo koristiti UPS sa baterijom koja ima napon od 12V, izračunava se kapacitet baterije: 1200Wh / 12V = 100Ah.

Preporučujemo kupovinu ciklične baterije ili. dugotrajne baterija koja će osigurati dug životni vek. Dobra ciklična ili dugotrajna baterija traje do 12 godina. Polovina ovog je zatvoreno i suvo i zbog toga sprečava izlivanje kiseline iz baterije. Akumulator u automobilu nije namenjen za upotrebu sa rezervnim sistemima napajanja, jer ga nekoliko puta potpuno isprazni brzo ošteti i postane neupotrebljiv. Pored toga, kada se baterija napuni, oslobađaju se gasovi, što može prouzrokovati eksploziju i posledično požar u zatvorenom.

← Previous Next →