Besprekidno napajanje sistema grejanja

Možda se čini da su u današnje vreme nestanci električne energije u domaćinstvu retki i kratkotrajni, ali vlasnici sistema grejanja na električni pogon dobro znaju da čak i svaki kratak prekid izaziva mnogo neprijatnosti i dodatnog posla. Zbog toga je neophodno osigurati neprekidno napajanje sistema grejanja, posebno zimi, kada ne možemo da priuštimo prekide grejanja - samo nekoliko minuta prekida napajanja može onemogućiti rad toplotne pumpe za manje od sat vremena.

 

U hladnim zimskim danima sistem grejanja nas bukvalno održava u životu, tako da dugoročni ispad sistema naravno nije dobrodošao. Ali čak i kratkotrajni prekidi napajanja mogu da smanje zimske temperature u zgradi, jer obnavljanje sistema grejanja ponekad zahteva puno vremena. Neophodno je sačekati da gorivo potpuno sagori, tada se peć mora ohladiti, a pre ponovnog pokretanja kamin mora biti temeljno očišćen na nekim uređajima. Sve u svemu, može potrajati i više od pola sata, ali naravno da tokom ovog vremena nema grejanja. Još veći problem je pregrevanje kotla i mogućnost trajnog oštećenja ostalih delova sistema.

 

Sve nas to čeka u slučaju kratkotrajnog nestanka struje. Šta ako struje ponestane satima? U nekim udaljenijim mestima, pod nepovoljnim vremenskim uslovima, brzo se dogodi da prođe nekoliko sati pre nego što se električna mreža ponovo uspostavi. Ako struja nestane noću, moraćete da sačekate jutro pre nego što ponovo pokrenete sistem grejanja. Međutim, takav kvar već može prouzrokovati ozbiljno hlađenje u zgradi, pa je upotreba odgovarajuće prevencije od suštinske važnosti. Srećom, postoje sistemi za napajanje koji pružaju potrebnu električnu energiju čak i u slučaju nestanka struje. Takvi rezervni sistemi su praktični za upotrebu i efikasni, ali takođe mogu biti dovoljni za napajanje uređaja tokom dužeg prekida rada.

 

Sistemi napajanja su savršeni za napajanje toplotnih pumpi, ali moramo biti oprezni da su ovi uređaji takođe pogodni za naš sistem grejanja. Sistem napajanja za nesmetano napajanje sistema grejanja zadovoljiće i najzahtevnije korisnike, jer se može pohvaliti izuzetno dugom autonomijom - do 24 sata. Ovo će osigurati snabdevanje električnom energijom čak i u slučaju dužeg nestanka struje, ali se takođe može koristiti u zgradama sa ograničenim pristupom električnoj mreži. Sistem napajanja ima čist sinusoidni izlaz, što znači da je pogodan za napajanje toplotnih pumpi i elektromotora, ali se takođe može koristiti za napajanje računarskih, sigurnosnih, video i drugih sistema, koji ne bi trebalo da budu nedostupni za Dugo vremena. Više informacija o sistemu neprekidnog napajanja sistema grejanja možete pročitati na našem sajtu ili nas kontaktirajte na kancelarija@e-disti.com ili 011 3835 349.