Faktor snage 1 i razlika između kV i kVA

Faktor snage 1 i razlika između kV i kVA

Faktor snage 1 i razlika između kV i kVA

Faktor snage 1 (PF) ili faktor snage je mera električne efikasnosti. Međutim, razumevanje ovog koncepta često izaziva glavobolju. Izvan industrije neprekidnog napajanja sa UPS sistemima i generatorima, često nailazimo na zabunu koju stvara razlika između kilovolt-ampera (kVA) i kilovat-vata (kV).

Razlika i veza kV i kVA

Svi smo čuli za kilovat (kV): već u školi smo saznali da su kućni električni uređaji označeni sa kV i da je to istovremeno jedinica koju vidimo na računu za struju. Dok nam ne zatreba generator ili UPS uređaj, verovatno uopšte nemamo nikakve veze sa kVA. Pa u čemu je razlika? I, što je još važnije, kako pretvoriti između njih dve?

 

kVA - prividna snaga: kVA je mera prividne snage. Kaže nam ukupnu količinu energije koja se koristi u sistemu. U 100% efikasnom sistemu, kV = kVA. Međutim, električni sistemi nisu 100% efikasni i zato se sva upotrebljena snaga sistema ne koristi za koristan rad.

kW - stvarna snaga: kW je mera količine energije koja se pretvara u korisnu snagu. kW su stoga poznati kao stvarna, stvarna ili radna snaga.

Faktor snage - mera električne efikasnosti: Ako znate efikasnost električnog sistema, možete pretvoriti između kVA i kW. Električna efikasnost se izražava kao faktor snage koji može poprimiti vrednosti između 0 i 1: što je faktor snage bliži 1, to je veća konverzija kVA u korist kW.

Formula za pretvaranje kVA u kW:


Prividna snaga (kVA) k Faktor snage (PF) = Stvarna snaga (kW)

 

na primer. 100 kVA k 0,8 = 80 kW

 


  • Formula za pretvaranje kW u kVA:

Stvarna snaga (kV) / Faktor snage (PF) = Virtuelna snaga (kVA)

 

na primer. 100 kV / 0,8 = 125 kVA


Da li više volite teoriju ili analogiju?

Još uvek zbunjeni? Mogli bismo dodati teoriju složenih brojeva sa pravouglim trouglom u kompleksnoj ravni i cos (fi) i objasniti prednosti kada su struja i napon u ... Pa fazi, ali možemo isprobati priču o geniju koji je jednom došao na ideju da objasnimo odnos između kV i kVA koristeći nešto što bi svi razumeli ... sa pivom.

 Zamislite da sedite u lokalnom baru, sa čašom piva u ruci. Ukupan sadržaj čaše (tečnost + pena) je kVA. Međutim, samo tečni deo vašeg piva služi za utaživanje žeđi i to su kV. Što je bure ili još bolje točilica piva efikasnija (to je efikasniji električni sistem), to znači da više piva dobijate (kV)

 Živeli!

 Iako ne možemo uzeti kredit za analogiju piva, rado ćemo je podeliti.


Da li cenite maksimalnu energetsku efikasnost? Zatražite UPS-ove koji imaju faktor snage 1.

Izaberite uređaje sa najvećom mogućom efikasnošću i osigurajte optimalnu potrošnju energije.

Nekada ste na UPS od 10 kVA stavljali opterećenje od 8 kV, ali danas za isti novac dobijate 10 kV.

 
 
 

Kompletnu ponudu ekoloških UPS-a koji imaju sinusnu potrošnju struje i ne opterećuju električnu mrežu više nego što je potrebno možete videti u Samurai Power.

← Previous Next →