Šta je uredjaj za besprekidno napajanje ?

 

Neprekidno napajanje ili uredjaj za neprekidnog napajanja (UPS) je električni aparat koji obezbeđuje napajanje u nuždi za opterećenje kada dođe do prekida ulaznog izvora napajanja ili napajanja iz mreže. UPS se razlikuje od pomoćnog ili sistema za hitne slučajeve ili rezervnog generatora po tome što će obezbediti skoro trenutnu zaštitu od prekida ulaznog napajanja, snabdevanjem energije uskladištene u baterijama, superkondenzatorima ili zamajcima. Vreme rada na bateriji većine izvora neprekidnog napajanja je relativno kratko (samo nekoliko minuta), ali dovoljno da se pokrene izvor napajanja u stanju pripravnosti ili pravilno isključi zaštićena oprema. To je vrsta sistema neprekidnog napajanja. UPS se obično koristi za zaštitu hardvera kao što su računari, centri podataka, telekomunikaciona oprema ili druga električna oprema gde neočekivani prekid napajanja može da izazove povrede, smrtne slučajeve, ozbiljan poremećaj poslovanja ili gubitak podataka. UPS jedinice se kreću po veličini od jedinica dizajniranih da zaštite jedan računar bez video monitora (napon od oko 200 volt-ampera) do velikih jedinica koje napajaju čitave centre podataka ili zgrade. 

 

 

Kako funkcioniše besprekidno napajanje (UPS)?

 

Neprekidno napajanje (UPS), takođe poznato kao rezervna baterija, obezbeđuje rezervno napajanje kada vaš obični izvor napajanja pokvari ili napon padne na neprihvatljiv nivo. UPS omogućava bezbedno, uredno gašenje računara i povezane opreme. Veličina i dizajn UPS-a određuju koliko dugo će snabdevati strujom.

 

UPS topologije

Različite topologije UPS-a pružaju specifične nivoe zaštite napajanja. SamuraiPower UPS će pripadati jednoj od ove tri topologije: pripravnost, interaktivna linija i dvostruka konverzija.

 

Standby je najosnovnija topologija UPS-a. UPS u stanju pripravnosti pribegava rezervnom napajanju baterije u slučaju uobičajenih problema sa napajanjem kao što su nestanak struje, pad napona ili skok napona. Kada dolazno napajanje iz mreže padne ispod ili poraste iznad bezbednih nivoa napona, UPS se prebacuje na napajanje jednosmernom baterijom, a zatim ga invertuje u napajanje naizmeničnom strujom da bi pokrenuo povezanu opremu. Ovi modeli su dizajnirani za potrošačku elektroniku, računare početnog nivoa, POS sisteme, sigurnosne sisteme i drugu osnovnu elektronsku opremu.

 

Line interactive UPS uključuje tehnologiju koja mu omogućava da ispravi manje fluktuacije snage (podnaponi i prenaponi) bez prelaska na bateriju. Ovaj tip UPS-a ima autotransformator koji reguliše niske napone (npr. padove) i prenapone (npr. bubrenje) bez potrebe za prebacivanjem na bateriju. Linijski interaktivni UPS modeli se obično koriste za potrošačku elektroniku, računare, sisteme za igre, elektroniku kućnog bioskopa, mrežnu opremu i servere od ulaznog do srednjeg dometa. Oni obezbeđuju napajanje tokom takvih događaja kao što su nestanak struje, pad napona, skok napona ili prenapon.

 

UPS sa dvostrukom konverzijom (online) obezbeđuje doslednu, čistu i skoro savršenu snagu bez obzira na stanje dolaznog napajanja. Ovaj UPS pretvara dolaznu naizmeničnu struju u DC, a zatim nazad u naizmeničnu struju. UPS sistemi sa ovom tehnologijom rade na izolovanoj jednosmernoj struji 100 procenata vremena i imaju nulto vreme prenosa jer nikada ne moraju da pređu na jednosmernu struju. UPS sistemi sa dvostrukom konverzijom su dizajnirani da zaštite kritičnu IT opremu, instalacije centara podataka, vrhunske servere, velike telekomunikacijske instalacije i aplikacije za skladištenje i naprednu mrežnu opremu od oštećenja izazvanih nestankom struje, opadanjem napona, skokom napona, preko napon, skok napona, frekventni šum, varijacija frekvencije ili harmonijsko izobličenje.

 

Izlazni talasni oblici UPS-a

Samurai Power UPS sistemi imaju ili sinusni ili simulirani sinusni talas, u zavisnosti od modela.

Izlaz sinusnog talasa: Najkvalitetniji izlaz talasnog oblika je sinusni talas, koji je glatka, ponavljajuća oscilacija naizmenične struje. UPS sistemi na nivou preduzeća proizvode snagu sinusnog talasa za rad sa osetljivom elektronskom opremom. Izlaz sinusnog talasa osigurava da se oprema koja koristi Active PFC izvore napajanja ne isključuje prilikom prelaska sa napajanja iz komunalnog na napajanje iz baterije.

Simulirani izlaz sinusnog talasa:aproksimirani sinusni izlazni talasni oblik. Koristi modulaciju pulsnog talasa da generiše stepenasti, aproksimirani sinusni talas kako bi obezbedio isplativiju rezervnu snagu baterije za opremu koja ne zahteva izlaz sinusnog talasa. Tehnologija koja se koristi za proizvodnju ove vrste izlazne energije je jeftinija za proizvodnju i uobičajena je u standbi i linijskim interaktivnim UPS sistemima.

Gde možete saznati više?

Samurai Power nudi UPS rešenja u stanju pripravnosti, interaktivne linije i UPS sa dvostrukom konverzijom. Pronađite informacije o našim UPS sistemima ovde.